Brits onderzoek wijst uit: leiderschapsontwikkeling loont

  • March 3, 2012

Afgelopen week schreef ik nog een blog over het nut van investeren in leiderschapsontwikkeling. Simpel, gezond verstand maakt dit nut aannemelijk. Zeer recent onderzoek uit de UK onderbouwt dit met cijfers.

In februari 2012 publiceerde het CMI (Chartered Management Institute) de resultaten van een onderzoek naar de opbrengst van MLD (Management and Leadership Development). Download hier de samenvatting. Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van 4500 managers/CEO’s in de UK.

Interessante resultaten

Effectieve leidinggevenden? Effectieve organisaties!
                  “Mijn leidinggevende is niet effectief”
Gemiddeld zegt 43% van de managers dat zijn/haar direct leidinggevende ineffectief of zeer ineffectief is. De relatie tussen deze paramater en de perfomance van organisaties spreekt boekdelen: in high performance organisaties zegt 80% dat zijn/haar direct leidinggevende wèl effectief is. In slecht presterende organisaties is dat slechts 39%.
Er is een zeer sterk verband tussen de motivatie en betrokkenheid van een medewerker en hoe de leidinggevende wordt ervaren. Ineffectieve leidinggevenden creëren gedemotiveerde medewerkers.

Leiderschap ontwikkelen? volg een opleiding
Een volgende stap in het onderzoek gaat over ontwikkeling. Welke investering in leiderschap geeft het beste resultaat? Daar waar veel mensen denken dat dit ‘on the job’ prima gaat, wijst dit onderzoek uit dat investering in ontwikkeling loont. Hoe intensiever het programma (tot een volledige MBA), hoe beter het resultaat. In Engeland bestaat een accreditatie van het managementniveau: chartered management. Deze presteren bovengemiddeld. Het traject heeft dus resultaat opgeleverd.

Bron: The Business Benefits of Management and Leadership Development, CMI, feb 2012

Interessant details:

  • De beste keuze hangt sterk af van o.a. de specifieke ontwikkelingsbehoefte, het startniveau en de context waarbinnen leiding wordt gegeven. Bovenstaande grafiek is een gemiddeld totaalbeeld. Opleiden is maatwerk; een interessante taak voor HR.
  • meer dan de helft van de CEO’s die gebruik heeft gemaakt van individuele coaching zegt het jammer te vinden dat ze dat niet eerder in hun carrière hebben kunnen benutten.
  • Een uitgebreide MBA geeft het beste resultaat, mits het gewenste effect op strategisch niveau ligt. Op team niveau komt een leiderschapsprogramma als beste naar voren.

Doe er je voordeel mee
De volgende stap in het onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de managers niet goed in staat wordt gesteld in de praktijk toe te passen wat ze geleerd hebben. Mensen opleiden heeft meer nut als ze ook voldoende ruimte krijgen dit in de praktijk toe te passen. Kritische succesfactoren voor MLD zijn:

  • Commitment voor MLD van de CEO / senior management
  • Aanvullende HRD instrumenten, zoals performance management
  • Goede afstemming tussen business strategie en HR strategie

Goede opleiding (MLD) ingebed met bovenstaande factoren kan tot maar liefst 32% verbetering in people performance leiden.

Life changing

Een citaat uit het voorwoord van dit rapport:

There can be no doubt that the right development activities can have a transformative effect on people’s management abilities. One manager interviewed in this report summed up her experience of an intensive six-month programme by saying, “it provided me with many ‘eureka’ moments and genuinely changed my life and my expectations for my career… It had a massive impact on my competence at work”. We need to give more people life-changing experiences like this to inspire the next generation of managers and leaders.
 

 Reflectie vanuit mijn praktijk

Mijn stelling dat een traject als Maxwell Mastermind Pro effectiever is dan korte incentives zoals meerdaagse trainingen wordt hier met onderzoek bevestigd. Daarbij blijkt dit vooral voor middenkader en MKB interessant te zijn.
Hoger kader, CEO’s, directeur/eigenaren zijn beter af met individuele coaching. Achteraf gezien hadden ze dat liever eerder willen inzetten! (Aarzel dus niet en vraag een intake aan).
Inbedding in de organisatie, performance meting: een prachtig vertrekpunt voor de ontwikkeling van leiderschap is de uitvoering van een 360 graden feedback onderzoek. Ik maak regelmatig gebruik van een wetenschappelijk verantwoord web-based onderzoeksinstrument.
Life-changing: dit heb ik meerdere keren mee mogen maken. Leidinggevenden die groeien in hun rol, er meer plezier aan beleven, zelfverzekerder worden, beter presteren. Wat een mooi vak!