Leiders gezocht!

  • November 9, 2010

Gezocht: Leider van de eeuw

In het artikel in het blad MT over deze nieuwe serie wordt duidelijk dat het type macho leider met een te groot ego niet meer voldoet aan de huidige behoefte. De leider van de 20e eeuw heeft afgedaan.

Hier de link naar het artikel:
http://www.mt.nl/90/24071/management/gezocht-leider-van-de-eeuw.html

In het artikel wordt Jeroen Smit geïnterviewd, de schrijver van de bestsellers over de teloorgang van ABN-Amro en Ahold. Hij ziet het profiel van de leider van de 21e eeuw als volgt:

“De nieuwe leider is meer in balans, heeft empathisch vermogen, spiritualiteit, laat zich leiden door de lange termijn, is minder bezig met zijn eigen ego. Het is iemand die in staat is objectief na te denken over zijn eigen functioneren, en dat ook geregeld doet”.

Ik kan me hier wel in vinden, zonder reflectie geen persoonlijke ontwikkeling, zonder ontwikkeling van de leider geen ontwikkeling van de organisatie.

Daarbij gebeurt nu echter het volgende: we maken een nieuw profiel van De leider en gaan het vervolgens van hem, of nu bij voorkeur haar, verwachten. In het boek dat ik aan het schrijven ben hoop ik genoeg aan te reiken om die afhankelijkheid van top-leiderschap te doorbreken. Persoonlijk leiderschap op elk niveau, vanuit een gezamenlijke richting en ontwikkel kader.

Leave a Comment