Boekpresentatie samen met Rudy Vandamme

  • May 20, 2011

19 mei 2011 heb ik mijn boek “Zinvol ontwikkelen – leiderschap zonder hiërarchie” gepresenteerd in een bijeenkomst bij de CHE (Christelijke Hogeschool Ede). Rudy Vandamme hield eveneens een presentatie. Hij is de schrijver van het voorwoord van mijn boek, een belangrijke inspiratiebron en leraar.

De aanwezigen, ca. 35 gasten, ontvingen een welkomstwoord van Marianne Verhage, manager transfer van de afdeling Sociale Studies. Daarna kreeg ik de gelegenheid te presenteren over het onderwerp ‘ontwikkelingsgericht leiderschap’. Na enkele voorbeelden dachten de deelnemers na of zij in hun omgeving situaties herkennen waarbij mensen ogenschijnlijk zinloze taken uitvoeren “omdat dat zo is afgesproken”. Het zou mooi zijn als we een beweging kunnen creëren van doelen halen en afspraken nakomen naar ontwikkelen, waarbij steeds het belang van wat je doet centraal staat. De verhouding leider – medewerker verandert dan van ‘boven – onder’ naar ‘samen gericht op het belang’.

Rudy Vandamme haakte daar vervolgens met het grootste gemak op in. Uit zijn ruime ervaring geeft hij voorbeelden die aansluiten en verdere verdieping geven. Het accent kwam te liggen op ecologie. Een woord dat ten onrechte beperkt wordt tot milieu; het gaat om het verbinden met je omgeving, met het grotere geheel. Het vraagt moed, creativiteit en leiderschap om daar de kansen voor een relevante bijdrage te identificeren en te benutten. Als je meer wilt weten, lees dan over de transitiebeweging via deze link

Marianne Verhage benoemde de passie en gedrevenheid waarmee gesproken was als onderdeel van identiteit. Dat is een overeenkomst tussen Rudy en mij en ook  de CHE is een instelling met een eigen identiteit die met passie wordt vormgegeven in het onderwijs dat daar gegeven wordt.

Borrel en boeken signeren; leuke gesprekken. Helaas ging letterlijk vrij snel het licht uit. Het was een leuke avond. CHE, bedankt!

foto’s worden geplaatst zodra ik ze heb ontvangen!

 

 

Leave a Comment