De ins and outs van complimenten geven

  • October 13, 2017

De kracht van complimenten

Onlangs verscheen op MT.nl een mooi artikel over het geven van complimenten. Complimenten zijn prettig en nuttig, het artikel op MT.nl onderbouwt dat goed, dus zeker doen! Positief bekrachtigen is een belangrijk onderdeel van Motiverende Gespreksvoering, van Oplossingsgericht werken en past in de steeds meer in opmars zijnde positieve psychologie.

Een compliment geven, dat lijkt zo ‘gemaakt’

Positief bekrachtigen is één van de basisvaardigheden van Motiverende Gespreksvoering. Daarbij is de begeleider gespitst op dat wat er al wel goed gaat. Om de gedragsverandering die al een beetje begonnen is te versterken. Dat vergt oefening. En bij dat oefenen merk ik vaak dat studenten het vergeten, of achterwege laten omdat het niet goed voelt. Het lijkt zo’n trucje, dat voelt niet goed.

Bewust bekwaam

Op het moment dat je heel bewust op je communicatie gaat letten, dan voelt dat snel ongemakkelijk. Dat komt omdat je aan het oefenen en aan het leren bent. De enige manier om daar van af te komen is: oefenen. Tot het vanzelf gaat.

We oefenen net zo lang tot het spontaan gaat

Attitude, dat telt!

Maar als je het niet meent gaat het alsnog mis. De onderliggende waarderende attitude en empathie, daar gaat het om. Complimenten zijn daar een onderdeel van, ze zijn niet los verkrijgbaar. Want dan wordt een compliment inderdaad een doorzichtig trucje.

Het is goed ontwikkelbaar

Met de theorie en praktijk van ´Motiverende Gespreksvoering´ ontwikkel je het complete pakket aan attitude en vaardigheden. Dit wordt al breed toegepast in de zorg; neem gerust eens contact met mij op voor toepassing hiervan in de rol van leidinggevende.

Leave a Comment