Leiderschap ontwikkelen: hoog rendement

  • March 2, 2012

Leiderschap ontwikkelen is een proces. En degenen die bereid zijn te investeren in zo’n proces kunnen rekenen op een hoog rendement. Want met het verhogen van leiderschapskwaliteiten neemt de effectiviteit enorm toe:

 Law of the lid; John Maxwell

De leider zelf functioneert prettiger:

beter leiden leidt tot meer waardering. In plaats van problemen oplossen verlegt de leider de focus naar het ontwikkelen van leiderschap van zijn medewerkers; die lossen vervolgens de problemen op.

De medewerkers groeien:

zij worden op hun talenten aangesproken en er wordt meer aandacht besteed aan hun ontwikkeling.Onderzoek wijst uit:

  • Het werkplezier en daarmee de persoonlijke effectiviteit wordt sterk beinvloed door hoe men zijn/haar direct leidinggevende ervaart;
  • Mensen halen hun voldoening steeds meer uit autonomie, vakmanschap en het leveren van een relevante bijdrage. Dit vergt belangrijke intermenselijke leiderschapskwaliteiten. Financiële beloning als prikkel is niet voldoende.
  • Werkplezier, voldoening en groei van medewerkers betaalt zich razendsnel terug in resultaten en vermindering van ziekteverzuim en verloop: “People don’t quit companies; they run away from bosses” (link naar artikel). Juist in economisch zwaar weer is het van belang je goede mensen vast te kunnen houden.

Dit vergt een inspanning

Leiderschap ontwikkelen is een proces: het is niet een kwestie van een seminar volgen, het is werken aan de persoonlijke ontwikkeling van de leider en het in de praktijk brengen van nieuwe inzichten.

Het leiderschapsprogramma Maxwell Mastermind Pro houdt rekening met deze kritische succesfactoren voor het ontwikkelen van leiderschap. Het basisprogramma omvat 3 seminars en 10 mastermind sessies met gelijkgestemden die ook aan het ontwikkelen van hun leiderschap werken. Dit is uitbreidbaar met individuele coaching.

De out-of-pocket investering is laag; geen dure verblijfkosten, effectieve tijdsbesteding, een gefaciliteerd groeiproces.

Het traject start 27/3/2012. De Mastermind sessies kunnen bij voldoende belangstelling ook incompany worden gehouden.

Het rendement

Het rendement is uiteindelijk per deelnemer verschillend. Medewerkerstevredenheid, verloop en ziekteverzuim zijn meetbare aspecten. Lastiger te meten maar waarschijnlijk nog veel belangrijker is de opbrengst door toegenomen effectiviteit. Als je al een doorgewinterde leider bent en jouw niveau stijgt van een 8 naar een 8,2 dan is dat al de moeite waard. Als je als leider betere leiders ontwikkelt, kan je meer delegeren en zelf focussen op de zaken die nodig zijn en rendement en voldoening opleveren. De ruimte die ontstaat kan benut worden voor creatieve processen, netwerken, verdere persoonlijke ontwikkeling…. Het is een opgaande spiraal, en leiderschap is de hefboom.

Klik hier voor een blog over 3 belangrijke leiderschapswetten volgen Maxwell
Klik hier voor meer informatie over het leiderschapsprogramma Maxwell Mastermind Pro

Reageren?

Wat vind jij de beste reden om aan leiderschapsontwikkeling te doen?

Leave a Comment