Leiderschap ontwikkelen is een proces

  • September 7, 2011

Er zijn veel boeken, seminars, trainingen en workshops over leiderschap te volgen. Het vergroten van jouw leiderschapskwaliteiten is echter geen ‘event’, het is een proces.

Het is inmiddels 11 jaar geleden dat ik een inspirerende training in effectief leiderschap volgde. Ik maakte kennis met de 7 eigenschappen van Covey, overtuigend gepresenteerd door Remco Claassen. Vanaf dat moment is er veel gebeurd. Langzaam maar zeker ontdekte ik de waarde van wat ik geleerd had, voegde andere bronnen toe, ontdekte de rauwe kantjes van sommige principes. Vallen en opstaan, delen, uitwisselen, leren. Een proces dat continu doorgaat.

John Maxwell: the 21 irrefutable laws of leadership

 

Bij het blijven ontwikkelen van leiderschap ben ik Maxwell op het spoor gekomen, en inmiddels gecertificeerd in het trainen en coachen met zijn gedachtegoed. Aan de hand van zijn 1e drie ‘laws of leadership’ zal ik de aanpak van leiderschapsontwikkeling toelichten.


The law of the lid
Leadership ability determines a person’s level of effectiveness

Deze wetmatigheid zegt feitelijk dat jouw effectiviteit evenredig toeneemt met jouw leiderschapskwaliteit. Let wel, het telt er niet bij op, het is een vermenigvuldigingsfactor! Een reden om permanent aan leiderschapsontwikkeling te blijven doen. In de eerste plaats van jezelf. Jij bent het deksel op de groei van de  organisatie. Ontwikkel dus jouw leiderschap.

 

The law of process
Leadership develops daily, not in a day

Zoals gezegd, het ontwikkelen van leiderschap is een geleidelijk proces. Om dat vervolgens direct te vertalen naar een ontwikkel concept ga ik aan de slag met Master Mind Groups (MMG). Een MMG is een groep gelijkgestemden, die het belang van hun persoonlijke ontwikkeling inzien en daarmee concreet en dagelijks aan de slag willen. Wekelijks ontmoeten we elkaar. Agenda: reflecteren op de voortgang, leren van nieuwe inzichten en plannen van volgende stappen. Door hier in te stappen kies je er voor invloed uit te oefenen op jouw ontwikkeling. Dat brengt me bij nog een wet:

The law of Influence
The true measure of leadership is influence – nothing more, nothing less

Deze definitie: leiderschap is invloed, niet meer en niet minder – heb ik aangehaald in mijn boek Zinvol Ontwikkelen – leiderschap zonder hiërarchie. Het is het basisuitgangspunt voor mijn visie op leiderschap. Leiden vanuit hiërarchie volgt uit de definitie: leiderschap is een positie. Dit leidt tot volgen omdat het moet. Dit is het laagste niveau van leiderschap, met minimale invloed. Leiderschap is invloed: hoe gebruik ik mijn invloed om waarde toe te voegen aan mijn omgeving, mijn organisatie, mijzelf.

Pak jij het op??

Binnenkort start ik met twee MasterMind Groups in Eindhoven. Daar kan je je nog voor opgeven. Een andere optie is zo’n proces te starten in jouw bedrijf of omgeving. Groepsgroote: max 10 personen.
Neem per mail of antwoordformulier op deze site contact met mij op als je meer hierover wilt weten!

The bottom line in leadership isn’t how far we advance ourselves but how far we advance others

 


Leave a Comment