Maak je droom waar!

  • June 4, 2012

 Van droom naar werkelijkheid

Sommige mensen koesteren een bepaalde droom. Het liefst zouden ze iets heel speciaals bereiken, maar tegelijk twijfelen ze of dat wel voor hen is weggelegd. Onlangs heb ik iemand gecoacht die met zo’n vraag rondliep. Zijn jongensdroom was: piloot worden. Intussen had zijn loopbaan zich op een heel andere manier ontwikkeld. De droom was op de achtergrond geraakt. Hij vond dat het tijd werd te bepalen of het toch niet zou kunnen…

Vooral niet gaan proberen

Er liggen veel valkuilen op de loer. Als je die niet ziet, is de kans groot dat je jouw droom om zeep helpt. Eén van die valkuilen is: proberen. Als je iets gaat proberen, dan doe je dat met een mindset die gericht is op een poging wagen en vervolgens kijken of het positief of negatief uitvalt. Voor het waarmaken van jouw droom is dat niet de goede mindset. Als het echt jouw droom is, dan ga je er voor! Je gaat het niet proberen, je gaat het doen!
Het effect van proberen is dat je daarna kan zeggen: “ik heb het in ieder geval geprobeerd”. Dat is waar. Alleen heb je dan twee dingen bereikt: je hebt je droom om zeep geholpen en je geweten gesust. Maar je bereikt niet je droom.

Ook geen plan B

Als je met jouw droom aan de slag gaat, is het nodig dat je daar helemaal op focust. ‘failure is not an option’. Je gaat het doen en het gaat lukken. Wellicht denk jij nu: “maar dat weet je nooit zeker”. Dat klopt. Alleen laat je je te gemakkelijk door die onzekerheid beïnvloeden. De pijn die je gaat voelen bij het niet slagen in het realiseren van je droom is groot. Om die pijn op voorhand te verzachten ga je er rekening mee houden dat het niet lukt. En dat moet je juist niet doen. De kans wordt dan namelijk groter dat je daarin gelijk krijgt; een self-fulfilling prophecy. Wie denk je dat meer kans maakt, kandidaat 1 die zegt: ik weet niet of ik deze baan krijg maar ik wil het wel graag proberen; of kandidaat 2 die zegt: dit is de baan die ik altijd heb willen doen, en nu is het zo ver!
Natuurlijk, in dit voorbeeld kunnen ze ook beiden afgewezen worden. Maar je manier van denken beïnvloedt het resultaat. Ga er dus van uit dat het lukt. Mocht het achteraf anders blijken, dan is dat het moment om de pijn te hanteren. Begin daar niet vooraf al mee.

Het gaat om invloed

Je bent er natuurlijk niet met alleen maar een positieve mindset. Je kan het nog zo hard willen, de meeste dromen worden niet vanzelf realiteit. Met de juiste focus kan je bepalen hoe je jouw kansen vergroot. Hoe je weer een stap dichter bij jouw droom komt. Wie in jouw netwerk kunnen jou helpen, waar haal je relevante informatie vandaan, waarin kan je jezelf trainen, oefenen, leren, voorbereiden. Dat is echt enorm veel. Mijn coachee – die piloot wilde worden – wist bijvoorbeeld dat hij flight simulator lessen zou gaan krijgen tijdens de selectieprocedure. Hij heeft het voor elkaar gekregen om voordat het zover was, al een een keer ergens een middag in zo’n simulator te hebben geoefend. Zodat hij nog beter voorbereid deze selectieronde inging. Leiderschap is invloed; op deze manier toonde hij leiderschap. Zo geef je leiding aan jouw eigen leven op belangrijke, bepalende momenten.

Put your dream to the test

Als je met jouw droom aan de slag wilt, neem dat dan serieus. Ga het niet “proberen”. Bereid je voor, werk aan jouw attitude om hoe dan ook te slagen. Zoek iemand die je scherp houdt, een goede vriend of een coach.
In mijn coaching van onze piloot in spé heb ik gebruik gemaakt van het programma “Put your dream to the test” van John Maxwell. Dit helpt je op weg aan de hand van 10 indringende vragen, zoals: is je droom echt jouw droom? Of voldoe je hiermee aan verwachtingen van jouw omgeving? Dit is een overzicht van deze vragen:

  • The Ownership Question:  Is mijn droom werkelijk mijn droom?
  • The Clarity Question:  Zie ik mijn droom duidelijk?
  • The Reality Question: Wat ligt er binnen mijn macht om mijn droom te realiseren?
  • The Passion Question: Ben ik gedreven bij het volgen van mijn droom?
  • The Pathway Question: Heb ik een strategie om mijn droom te verwezenlijken?
  • The People Question: Heb ik de nodige mensen om mij heen om mijn droom te verwezenlijken?
  • The Cost Question: Ben ik bereid om de prijs voor mijn droom te betalen?
  • The Tenacity Question: Kom ik al dichter bij mijn droom?
  • The Fulfillment Question:  Geeft het voldoening om voor mijn droom te gaan?
  • The Significance Question: Komt mijn droom anderen ten goede?

 Succes gegarandeerd?

Hoe is het afgelopen met dat jongetje dat piloot wilde worden? Wel, hij gaat in november starten aan de piloot opleiding. Hij is door de zware selectieprocedure heen gekomen. Gefeliciteerd! Hoe mooi is dat, als iemand zijn droom waarmaakt.
Is daarmee succes gegarandeerd? Als je maar wilt, een coach zoekt, het slim aanpakt? Ik denk het niet. De belangrijkste reden dat hij in de opleiding is aangenomen is dat hij voldoende talent heeft. Dat heeft er al die tijd al in gezeten. De rol van mij als coach is dat hij in het najagen van zijn droom niet zijn kansen heeft verprutst. Ongeveer zoals Johan Cruijff heeft gezegd: “Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen”.
Daarmee ga je van “ik heb het geprobeerd” naar “ik heb er alles aan gedaan”. En dat kan het verschil maken tussen slagen en falen in het realiseren van jouw droom.

Wil jij ook met jouw droom aan de slag? Neem contact op!

Vragen of reacties? Graag hieronder plaatsen. Ik ben benieuwd.

Leave a Comment