Retraite

  • May 8, 2011

Van 9 tot 16 mei ben ik er even tussenuit. Even terugtrekken ofwel ‘retraite’ houden. Ik doe dat vanuit mijn rol als vrijwilliger bij Stichting De Spil. Daarbij begeleid ik een wandelretraite in Ierland. Genieten van de natuur en van rust. En inspiratie opdoen over St. Patrick, een belangrijke persoon in de verspreiding van het Christendom in Europa.
Patrick, die rond 400 na Chr. een romeinse opvoeding genoot, kwam noodgedwongen in Ierland terecht. Hij heeft daar aansluiting gevonden bij de Ieren, op dat moment nog een ruw en gewelddadig volk. Hij wist goed aan te sluiten bij de Keltische cultuur en leefgewoonten en vertelde het evangelie in hun eigen taal.

Ik kan het niet laten om dit nog even te beschouwen vanuit een ontwikkelingsgerichte benadering. Hij wilde mensen wel tot geloof brengen, maar sloot aan bij wat er al was. Hij wilde ze niet veranderen, want mensen willen niet veranderd worden. Een benadering die uiteindelijk voor een belangrijke ontwikkeling zorgde van het protestantisme in West Europa.

Leave a Comment