Wanneer is coachen zinvol?

  • March 18, 2011

Je overweegt je te laten coachen. Maar wanneer is dat nou de moeite waard? Waar moet je aan denken?

  • Als jij je verder wilt ontwikkelen:
    Ik zou bijna zeggen: coaching is altijd zinvol! Daarbij ga ik er van uit dat je je verder wilt ontwikkelen, dat je wilt groeien in vaardigheden, in persoonlijkheid, als mens. En zelfs als dat niet zo is, dan is het interessant om te ontdekken waarom niet, wat dan wel en hoe dat vorm kan krijgen in jouw leven.
  • Als iemand wil dat jij je ontwikkelt:
    Het is belangrijk dat je zelf gecoacht wilt worden. Je moet er zelf, met behulp van je coach, wat van willen maken. In sommige gevallen kan iemand uit de omgeving van de gecoachte, bijvoorbeeld de direct leidinggevende, coaching initiëren. In dat geval kan een driegesprek plaatsvinden om de mogelijkheden van coaching te bespreken.
  • Bereidheid te investeren:
    Er moet sprake zijn van bereidheid om te investeren in de ontwikkeling van de gecoachte. Coaching is een professionele begeleidingsvorm, die geld kost, maar vooral ook veel oplevert. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het rendement van individuele coaching hoger is dan dat van training. Naast het financiële aspect is het ook belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het tijd kost om de gesprekken te voeren en daar zelf mee aan de slag te gaan.

Leave a Comment